Novosađanin/ka godišnje prosečno baci 293 kg otpada koji završi na novosadskoj deponiji. Novosadska deponija nije uređena i usled stvaranja procednih voda i gasova predstavlja veliki izvor zagađenja. Ovo direktno pogađa najbliže stanovnike, ugrožava podzemni izvor vodosnabdevanja, a time i sve Novosađane/ke. Istovremeno ekonomska situacija je teška i nabavka predmeta koji se ne koriste svakodnevno (alat, oprema za hobi/sport, različiti električni uređaji) je izazovna i opterećuje budžet domaćinstva.

Logotip Stvaraoteka biblioteka stvari

Za rešavanje ovih problema u Novom Sadu Centar za regenerativnu održivost gradova (CeROG) pokrenuće Stvar(a)oteku – prvu biblioteku stvari u Srbiji. Mesto u kojem će sugrađani/ke na isplativ i jednostavan način imati pristup predmetima koji se povremeno koriste (kao što su alat, različiti električni uređaji iz domaćinstva, oprema za sport ili hobi).

Pozajmljivanje će funkcionisati po principu klasične biblioteke. Za pozajmljivanje predmeta biće potrebno učlaniti se. Godišnja članarina će se pokrivati na jedan od tri načina: novčanim iznosom, donacijom nekog predmeta ili volontiranjem u Stvar(a)oteci na kratkim i jednostavnim zadacima.

Pozajmljivanje predmeta iz Stvar(a)oteke će ukloniti potrebu kupovine i skladištenja istih, štedeće novac i prostor.

Dodatno, u okviru Stvar(a)oteke, organizovaće se besplatne radionice razvoja veština, radionice popravljanja i prenamene dotrajalih i nefunkcionalnih predmeta.

Cilj Stvar(a)oteke je da podrži lični razvoj sugrađana/ki, pruži im priliku za isprobavanje novih hobija i iskustava, podrži ekološku kulturu i preusmeri neželjene predmete u novi ciklus upotrebe putem popravki, prepravki i prenamene, i smanji količinu otpada koji bacamo u Novom Sadu.

Stvar(a)oteka je osvojila drugo mesto na nacionalnom takmičenju Zelene ideje 2019 koje organizuje Trag fondacija.

Svidela ti se ideja i želiš da nam se priključiš?

Piši nam na cerog.ug@gmail.com ili se prijavi na neku od otvorenih pozicija: link.

Prati nas putem naše Fejzbuk stranice ili vebsajta Stvar(a)oteke:


Dopala vam se ova ideja? Podelite je sa prijateljima:

[shared_counts]