Inicijativa za organizovanje radionica za popravku, prepravku i nadcikliranje starih predmeta.

Jačajmo veštine i smanjimo otpad!

Da li imate starih stvari i uređaja u domu? Pokvarili su se, dotrajali, i ne znate šta ćete sa njima.

Mislite da proizvodimo previše smeća i ne biste da pridodajete?

Želite da naučite nove veštine?

Imamo rešenje.  

U cilju podrške razvoja veština Novosađana/ki i smanjenja otpada u Novom Sadu Centar za regenerativnu održivost gradova (CeROG) pokreće inicijativu:

Radionica – popravi, prepravi, nadcikliraj!

Ideja je da sprovedemo 18 besplatnih radionica u kojima bi zainteresovani sugrađani/ke naučili kako da popravljaju male električne uređaje, popravljaju i prepravljaju garderobu, kreativno prenamene dotrajale predmete za novu upotrebu. Na ovaj način razvićemo nove veštine i preusmeriti stare i dotrajale predmete sa bacanja u ciklus nove upotrebe.

Podržaćemo ekološku kulturu u gradu!
Detaljniji opis ideje nađite na dnu stranice.

Za sprovođenje ove ideje prijavili smo se na konkurs Centrifuge!

Radionica je odabrana u 40 polufinalista. U septembru idemo na ideodrom.

Pridružite nam se i podržite nas!

Pratite naše profile na društvenim mrežama:

Infografik o planu CeROG da sprovede radionice za popravljanje, prepravljanje i nadcikliranje

Detaljniji opis ideje:

Godišnje svaki građanin/ka Srbije baci 300 kg otpada, pri čemu se pored ostataka hrane, papira, baca i električni i elektronski otpad i mnogo odeće. Nažalost, sav ovaj otpad u Novom Sadu završi na neuređenoj deponiji. Svakodnevno se sa deponije emituje zagađenje u našu okolinu, putem procednih voda i emisija gasova koji sadrže različite metale i organske polutante i ugrožavaju naše zdravlje. Bazični principi za upravljanje otpadom su smanjenje i ponovna upotreba. Inspirisani time pokrenućemo Radionicu za popravke i kreativno prepravljanje i majstorisanje sa neželjenim ili pokvarenim stvarima. Tokom 9 meseci, 2 puta mesečno organizovaćemo besplatne radionice na kojima će naši sugrađani/ke moći da se upuste u popravljanje i prepravljanje starih i dotrajalih predmeta. Tematike radionica (šivenje, elektronika, prepravljanje garderobe i predmeta) biraćemo zajedno sa sugrađanima/kama. Građani/ke Novog Sada više neće morati da se pitaju šta da rade sa neželjenim ili pokvarenim predmetom. Moći će da ih donesu na jednu od besplatnih radionica i poprave ga ili kreativno preprave. Na ovaj način ćemo neželjenim predmetima udahnuti novi život i vratiti ih u ciklus ponovne upotrebe. Istovremeno ćemo stvoriti mesto za sve sugrađane/ke u kojem će moći da se povežu, razviju svoje veštine i podele ih sa drugima. Podržaćemo i promovisati ekološku kulturu i istovremeno razvoj pojedinca/ke. Zajedno ćemo uticati na smanjenje količine odbačenih stvari u Novom Sadu, a samim tim i sprečiti zagađenje koje bi ove stvari emitovale sa neuređene deponije Novog Sada.


Da li vam se svidela ova ideja? Podelite je sa prijateljima:

[shared_counts]