Autor: Branislav Trudić

Zdravo svima!

Dobro došli na naš prvi tekst koji će se baviti projektima. Ovoga puta smo se odlučili da ovu tematiku započnemo sa nekim našim učenjima iz ove oblasti, a tiče se šta jeste, a šta nije proces pripreme predloga projekata. Možda deluje malo naopačke, da smo trebali da krenemo od osnovnih stvari kao što je Šta je projekat? ali smo želeli ovo što pre da podelimo sa vama i da ponesete sa sobom nešto što smo prepoznali kao krucijalne elemente za putovanje koje se zove priprema i pisanje predloga projekata. Otvoreni smo za sve predloge i sugestije i budite otvoreni da nam pišete sa vašim komentarima, mislima i pitanjima.
Uživajte u čitanju!


Da ili ne. Fotografija: Quinn Dombrowski via Flickr


10 ŠTA JESTE

1. Priprema predloga projekata je proces koji zahteva i angažuje ljudske i organizacione resurse – ideje, kreativnost, energiju, volju, vreme i odgovornost!


Projektna ideja. Fotografija: rawpixel.com via Flickr

2. Priprema predloga projekata je proces koji se skoro nikada ne radi solo! Zahteva koordinisani timski rad najmanje troje ljudi. Sve ispod toga je zaista traćenje dragocenog vremena!

3. Priprema predloga projekata je ozbiljna, kreativna, struktuirana inicijativa prethodno pomenutih troje i više ljudi.


Timski rad. Fotografija: rawpixel.com via FLickr

4. Priprema predloga projekata je i logičko i realno razmišljanje.

5. Priprema predloga projekata je i potraga za odgovarajućim donatorom tj. konkursom za finansiranje kojem se prilagođava vaša projektna ideja.

6. Priprema predloga projekata jeste i potraga i izgradnja različitih aktera u vidu partnerstva.

7. Priprema predloga projekata jeste proces koji zahteva analitički pristup problemu, rešenjima istih, ciljevima i ciljnoj grupi tj. nečemu sto se zove matrica logičkog okvira.

8. Priprema predloga projekata jeste struktuirana i jasna ideja koja zahteva razmišljanje o njenoj realnoj održivosti.

Planiranje projekta. Fotografija: privatna arhiva Branislav Trudić

9. Priprema predloga projekata jeste proces koji nosi rizike i ne garantuje uspeh svaki put kad aplicirate. Spremite se i na neretka odbijanja, bez objašnjenja!

10. Priprema predloga projekata je proces u kojem se poštuju vreme, resursi, kompetence i volja svih zainteresovanih i participativnih lica uključenih u pripremu.

10 ŠTA NIJE

1. Priprema predloga projekata nije posao koji se obavlja za par minuta, pola sata, nekoliko sati, jedan dan itd. Što su veća sredstva koje donator nudi, ozbiljniji je formular i veća je konkurencija, te izazovnija aplikacija koju treba popuniti.

2. Priprema predloga projekata nije „kako ćemo, lako ćemo“. Poštujte vreme i trud svih koji žele da doprinesu razvoju predloga.

3. Priprema predloga projekata nije samo problem i njegovo rešenje na jednom listu papira. To je zahtevna procedura koja može uključiti pripremu i više od 5 različitih dokumenata.


Skica ideje. Fotografija: rawpixel.com via Flickr

4. Priprema predloga projekata nije megalomansko spašavanje sveta, niti apliciranje za novi televizor koji fali u kancelariji.

5. Priprema predloga projekata nije, niti treba da bude one men show. Svi koji od vas traže suprotno – neka vas plate ili zaposle u svojstvu project cycle menadžera i dodele asistenta u radu.

Pisanje projekta. Fotografija: privatna arhiva Branislav Trudić

6. Priprema predloga projekata nije jednostavan, lak, pevajući proces pripreme aplikacije. Može biti vrlo frustrirajuć, naporan i težak i može vam se desiti da pomislite hiljadu puta kako treba odustati od toga, stoga svi koji se time bavite ili želite da se bavite, znajte da je motivacija ključ istrajnosti!

7. Priprema predloga projekata nije „ma to se podrazumeva“. Konkursna komisija ne čita misli i zašto bi poznavala vaš kontekst? Potrudite se oko vaše projektne aplikacije da bude što konkurentnija, na taj način ćete obezbediti sve što je u vašoj moći da vaš projekat bude zapažen i eventualno dobro ocenjen.

8. Priprema predloga projekata nije isto što i upravljanje projektnim ciklusom. Priprema predloga je tek jedna od njegovih početnih faza.

9. Priprema predloga projekata nije ad hoc, hocu-neću, nisam siguran/na i nemam pojma. Dobro porazmislite o svojoj projektnoj ideji i čime želite da se bavite u projektu.

10. Priprema predloga projekata nije uvek i uspeh. Očekivanja su legitimna, ne dozvolite da vam budu i neprijatelj.

Preuzet, pripremljen i unapređen tekst iz Praktikuma za pisanje predloga projekata, 2017, autora Branislava Trudića, koordinatora u programima omladinskog rada.


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.